Voor jouw toekomst

Programmeren

Wist je dat programmeren heel handig is voor later! Natuurlijk als je computerprogrammeur wilt worden, maar ook als je filmmaker, dokter, interieur- of kledingontwerper of zelfs automonteur wilt worden. Want ook in auto’s, medische apparatuur, het digibord in de klas en zelfs in de lampjes van jouw schoenen zitten kleine computertjes. Zelfs in creatieve beroepen wordt tegenwoordig veel met de computer gedaan.

En als je kunt programmeren, kun je zelfs je eigen game bouwen en bedenken, een app of een website ontwerpen en/of het geluid van je vlogs editen. Programmeren is niet saai, het is juist heel creatief. Kijk maar mee!

Programmeren, waarom is dat handig voor jouw toekomst?

Programmeren, waarom is dat handig voor jouw toekomst?

Wat is het verschil tussen programmeren en coderen?

Programmeren betekent ‘denken als een computer’. Als je de taal van computers snapt, kun je apparaten laten doen wat jij wilt. Je kunt zelfs nieuwe dingen maken, die niemand eerder ooit gemaakt heeft!

Steve Jobs, de baas van Apple, zei zelfs ooit: “Iedereen zou moeten leren programmeren. Het leert je hoe je moet denken.”

Coderen is een onderdeel van programmeren. Coderen is het intypen van logische opdrachten in een codetaal. Er zijn verschillende talen, bijvoorbeeld HTML, JavaScript, Python, Ruby en PHP.

Waarom is programmeren leuk?

Als je kunt programmeren, ben je bezig met:

  • Creativiteit en nieuwe dingen maken
  • Logisch denken
  • Puzzels oplossen
  • Ruimtelijk inzicht
  • Samenwerken en elkaar helpen

Zo begin je!

Deze websites zijn erg leuk om mee te beginnen. Vraag eerst aan een volwassene of je een app mag installeren.

  • Lego Mindstorms Fix The Factory (7-12 jaar) is een leuke app waarin je logisch en stapsgewijs leert nadenken
  • Kodable is een gratis app waarin kinderen de basisbeginselen leren en waarin logisch denken wordt gestimuleerd
  • Scratch is een goede start voor kinderen (8-14 jaar) om te leren hoe je zelf spelletjes en animaties maakt. Er zijn verschillende sites met uitleg, o.a. op Scratchweb.nl
  • ComputerCraft is een module voor het populaire spel Minecraft. Hiermee kun je een computer bouwen in Minecraft en zelf gaan programmeren
  • In een Coderdojo leren kinderen van 7-17 jaar gratis programmeren
  • Op de website jorcademy.nl staan veel blogs en filmpjes over programmeren, gemaakt door de tiener Nick Jordan. Hij won met deze website een Gouden @penstaart voor beste website voor én door kinderen
  • Wil jij een drone leren besturen – zónder een controller te gebruiken? Ga dan aan de slag met de lessen van FutureMindz en leer programmeren met drones door te coderen met blokken of Python
  • Kun je al goed programmeren? Op Gamechangers vind je allerlei challenges waarmee je prijzen kunt winnen

Doe-opdracht

Speel de game Ko de Kraker, een leuke game voor programmeurs in de dop. Tot welk level kom jij?

Doe-opdracht

Lees de DigiDuck, een speciale editie van Donald Duck over programmeren.

Meer weten?

Kijk eens op onderstaande websites, daar kun je terecht als je nog meer wilt leren.

Bij een CoderDojo kunnen kinderen van 7 t/m 17 jaar gratis leren programmeren

Programmeerlessen van Code Talent

Leer programmeren op codekamp


Voor leraren

Klassikaal met dit thema aan de slag? Op mediawijsheid.nl/programmeren staat meer lesmateriaal, van doorlopende leerlijnen tot thematische lessen.

  • In MediaMasters wordt aandacht besteed aan programmeren. In de wijk ‘FuturePlaza’ krijgen leerlingen opdrachten en gaan ze met elkaar in debat over dit thema.
  • Abonneer je op de gratis Digidoener, een wekelijkse les over digitale doe-dingen, zoals een hologram op je telefoon toveren
  • Vraag een gratis gastles aan van één uur aan
Voor ouders

Programmeren doe je niet om programmeur te worden. Programmeren helpt je kind om inzicht te krijgen in de ‘achterkant’ van de apparaten die wij dagelijks gebruikt. Met die inzichten kan hij/zij technologie beter laten aansluiten op het onderwijs, het bedrijfsleven en de zorg. Want als je weet hoe iets werkt, kun je het aanpassen.

Op mediawijsheid.nl/programmeren krijg je meer tips voor websites, boeken of gratis lessen zoals bij een Coderdojo.