Voor jouw toekomst

App-nek, swipeduim of gamebochel

Heb jij weleens last van een pijnlijke nek? Of kun je ’s nachts moeilijk in slaap vallen? Schermpjes zijn erg leuk, maar soms krijg je er pijn van in je lichaam. Je kunt een appnek (of checknek), een swipeduim, een gamebochel, een Whatapp-vinger, een iPad-schouder of een iPad-pols krijgen.

Je lichaam is niet gebouwd om urenlang boven een tablet te hangen. Daarom geven wij jou 10 tips voor gezond beeldschermgebruik.

Gezond mediagebruik: heb jij last van een appduim of een gamebochel?

Gezond mediagebruik: heb jij last van een appduim of een gamebochel?

10 tips voor gezond beeldschermgebruik

1.Speel minstens 2 uur per dag buiten

Het grootste probleem voor je gezondheid is wanneer je te weinig beweegt. Teveel achter een schermpje zitten, is slecht voor je. Onder andere voor je ogen, kijk de filmpjes hiernaast maar eens.

2.Neem je telefoon ’s avonds niet mee naar bed

Stop ruim voor bedtijd met schermpjes. Je krijgt teveel prikkels en het licht van het beeldscherm kan ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap valt.

Gebruik je je telefoon als wekker? Koop dan gewoon een wekker.

3.Spreek af met je familie: geen telefoon tijdens het eten

Met elkaar kletsen is veel leuker. En als iedereen z’n telefoon even weglegt, is het voor jou ook makkelijk.

4.Zet je notificaties en meldingen uit

Bang om een berichtje te missen? Je bent niet de enige. We noemen dat socialbesitas, social media stress of FOMO.

Zet je notificaties en alle geluidjes eens uit, dat voelt veel fijner!

5.De 20-20-2-regel

Afwisseling is belangrijk! Na 20 minuten op een schermpje, neem je een pauze van 20 seconden. Kijk even in de verte, dat is goed voor je ogen.

En elke dag minstens 2 uur buitenspelen, of iets anders actiefs doen zoals sporten, skaten of wandelen met de hond (van de buren).

6.Gebruik de computer om iets actiefs te doen

Wil je leren muziek maken? Weten hoe je moet koken? Iets in elkaar knutselen? Kijk eerst op YouTube een how-to-filmpje en ga dan lekker aan de slag.

7.Leg je telefoon soms weg

Leer jezelf om je telefoon regelmatig weg te leggen. Bijvoorbeeld als je huiswerk maakt, als je televisie kijkt of als je met vrienden bent.

8.Verveel je

Vervelen is goed voor je! Als je je verveelt, wil je het liefst een schermpje pakken. Hou jezelf in. Want vervelen kan heel goed voor je zijn: door de leegte krijg je nieuwe ideeën. Bijvoorbeeld om zelf een vlog te maken.

9.Laat je hoofd niet hangen

Laat je hoofd niet hangen, maar breng je apparaat altijd ter hoogte van je gezicht. Zo krijg je geen gebogen nek.

Nog een goede tip: game eens ondersteboven, liggend op je buik of rechtop zittend aan tafel met de voeten op de grond. Afwisselen is belangrijk.

10.Niet appen op de fiets

Heb je wel eens meegemaakt dat je verkeerd fietste omdat je op je telefoon zat te kijken?

Veel kinderen fietsen elke dag naar school. Maar wat doe je dan met je smartphone? In je zak! Want je telefoon gebruiken in het verkeer kan behoorlijk gevaarlijk zijn. Je hebt je aandacht niet bij het verkeer. Je kunt er zelfs een boete voor krijgen.

Maak daarom tijdens het fietsen nooit gebruik van je mobieltje. Spreek met jezelf af: als mijn mobieltje gaat, of er komt een bericht binnen, kijk ik alleen als ik op een veilige plek stilsta.

Doe-opdracht

Ken jij iemand die té vaak op zijn/haar telefoon kijkt? Er zijn veel woorden voor: FOMO (Fear of Missing Out), socialbesitas, nomofobie, technostress of SMS (Social Media Stress).

Wist je dat … 70% van de Nederlander zich ergert aan mensen die steeds met hun telefoon bezig zijn?

Denk na over wat jij daar eigenlijk van vindt? Van mensen die steeds met hun telefoon bezig zijn? Welk gevoel geeft dat jou?

Doe-opdracht

Een week offline! Zou jij dat durven?

Schrijf je ervaringen op in een dagboekje en vertel er volgende week over in het kringgesprek of de mentorles op school. Wie durft?


Voor leraren

Verstandig mediagebruik verkleint de kans op gezondheidsproblemen, zoals overgewicht. In de doorlopende leerlijn Nationaal Media Paspoort wordt vanaf groep 3 aandacht besteed aan zelfregulatie. Meer tips voor lesmateriaal vind je op mediawijsheid.nl/lesmateriaal.

Tip: de Week van de Mediawijsheid (6 t/m 13 november) draait in 2020 om media en gezondheid.

Voor ouders

Als ouder maak je je soms zorgen over schermtijd, het vele vragen om schermpjes en verveeld gedrag als deze niet beschikbaar zijn.

Het is vooral belangrijk dat media niet de enige activiteit zijn voor je kind. Ook tekenen, bouwen, lezen, bordspelletjes en lichamelijke activiteiten zoals klimmen, rennen en fietsen zijn belangrijk. De MediaDiamant helpt om thuis het gesprek over schermtijd en balans te beginnen. Het bevat veel concrete tips, die je naar eigen inzicht kunt toepassen. Op die manier help je je kind om zelf goede keuze te maken als het gaat om mediagebruik.

Wat doen die beeldschermen met kinderen? In dit artikel staan tips om gezonde mediagewoontes te creëren.