Influencers zijn superpopulair. De best bekeken YouTubers hebben meer volgers dan dat er mensen in Nederland wonen!
Welke influencers volg jij op YouTube, TikTok en Instagram? Weet jij hoe de content van je favoriete creators tot stand komt? En laat jij je weleens beïnvloeden door influencers? Bekijk in de video wat jongeren er van vinden en lees de tips hieronder.
Invloed van influencers
Het woord influencers komt van het Engelse woord influence, oftewel invloed. Die invloed hebben ze omdat ze veel volgers hebben op sociale media. Op deze platforms delen ze video’s, foto’s en verhalen over hun eigen leven en levensstijl. Soms prijzen ze hierbij ook producten aan, zoals een bepaald merk make-up of een nieuwe game. Zo kan een influencer je beïnvloeden om iets te kopen.
Wat vind jij leuk?
De content die influencers maken – grappige filmpjes, vlogs, tutorials, TikToks en meer – is vaak heel leuk. Je kan er wat van leren en je kan er plezier aan beleven. Er zijn veel verschillende soorten influencers, voor allerlei interesses. Vind je gamen leuk? Knutselen? Muziek maken? Make-up? Koken? Of misschien wel allemaal!
Doordat influencers vertellen over hun leven en wat ze meemaken, kan je daar zelf beter mee leren omgaan. Of je komt erachter wat andere mensen bezighoudt. Daar kun je enthousiast van worden of het brengt je op leuke ideeën.
Kun je vrienden zijn met een influencer?
Je denkt vaak veel te zien van het leven van een influencer, waardoor je het gevoel kan hebben dat je iemand kent. Je kan ook interactie hebben met de influencer, door content te liken of comments achter te laten, of te reageren op vragen of polls. Soms kan je zelfs via privéberichten contact maken.
Dat noem je een ‘parasociale relatie’. Je hebt het gevoel dat je een vriendschap hebt met iemand die je eigenlijk niet echt kent. Dat is niet erg, alleen komt het vooral van jouw kant. Want jij bent een van de vele volgers die de influencer heeft.
Is het wel echt?
Influencers creëren content waarvan zij denken dat hun volgers het leuk vinden. Hoe meer hun foto’s en filmpjes bekeken worden, hoe meer geld zij hiermee verdienen. Vaak delen influencers daarom vooral leuke, spannende of mooie dingen uit hun leven.
Hierdoor lijkt het soms alsof je favoriete influencer altijd alleen maar leuke dingen doet, heel veel vrienden heeft en de meest bijzondere dingen meemaakt. Daardoor kan je zelf het gevoel krijgen dat je méér wil, of zou moeten doen. Of dat je er anders uit moet zien.
Wat je te zien krijgt uit het leven van een influencer is vaak maar een klein deel van wat ze echt meemaken. Het kan daarnaast ook in scène gezet zijn. Het is dan net alsof je naar een film kijkt met mensen die een rol spelen of een script volgen. Een influencer kan ook best een keer een slechte dag hebben. Alleen de vraag of ze dat wel delen met hun volgers.
De rol van sociale media
Op YouTube, TikTok of Instagram krijg je meestal filmpjes aangeboden die lijken op wat je al kent of waar je eerder naar hebt gezocht. Dus als je veel naar beauty influencers kijkt, zal je meer beauty filmpjes krijgen te zien op deze kanalen.
Deze influencers passen bij jouw mening en kijk op de wereld, maar die influencers vertellen niet per sé de waarheid. Er zijn heel veel verschillende verhalen te vinden op sociale media. Hoe vind jij nieuwe influencers om te volgen?
Wil je weten hoe dit precies werkt? Lees meer over hoe cookies werken en hoe je kunt voorkomen dat je in een filterbubbel terecht komt.
Influencers maken reclame
Wanneer bedrijven of merken producten of diensten willen verkopen maken ze graag gebruik van de invloed van influencers. Influencers kunnen geld verdienen door op deze manier reclame te maken op hun platforms. Dat wordt dan een advertorial genoemd. Meestal hebben influencers zelf ook iets te zeggen over hoe zij deze producten onder de aandacht brengen.
Het kan ook zo zijn dat een influencer ervoor kiest om niet met een bedrijf samen te werken. Bijvoorbeeld omdat het product niet goed past bij hun verhaal of levensstijl. Er zijn daarnaast ook influencers die onafhankelijk willen zijn en zelf producten testen en hun mening hierover delen, zonder dat zij hier geld voor krijgen.
Hebben jouw favoriete influencers het weleens over een lekkere zak chips of een echte aanrader van een game? Grote kans dat het reclame is. Weet jij wanneer een influencer ergens voor betaald krijgt? Influencers moeten dat vermelden. Let hierop:
-
1.Staat er in de beschrijving van de video dat het gesponsord is?
2.Zie je hashtags zoals #ad?
3.Zegt de influencer dat de video gesponsord wordt?
Dus onthoud: als jouw favoriete influencer een nieuwe deodorant, frisdrank of videogame aanprijst, kan je ervan uitgaan dat ze hiervoor betaald hebben gekregen. Vaak zeggen ze hierbij dat ze een product niet zouden promoten als ze er zelf niet enthousiast over zouden zijn. Maar als jij daarna zin hebt in die chips, is het toch geslaagde reclame.
Wist je dat influencers met meer dan 500.000 volgers zich aan speciale regels moet houden voor reclame? Kijk op influencerregels.nl hoe dat zit.
Zelf influencer worden? Dit moet je weten
Het leven van een influencer klinkt voor veel jongeren als een droombaan: geld verdienen door leuke, creatieve filmpjes te maken en jouw verhalen te delen. Misschien lijkt het jou zelf ook wel leuk om influencer te worden. Maar influencer zijn is lang niet zo makkelijk als je misschien denkt:
1.Het is best lastig om er geld mee te verdienen
Als je er echt van wil kunnen leven, moet je ook kunnen onderhandelen met bedrijven die via jou reclame willen maken. Veel influencers hebben daarom tegenwoordig, net als andere artiesten, een manager of een bedrijf dat dit voor hen regelt.
2.Je moet er hard voor werken
Influencers zeggen zelf dat het vooral heel hard werken is. Je moet meerdere video’s per week of zelfs per dag maken. Daardoor sta je heel vaak ‘aan’. Bedenk maar eens hoe het is om op een podium op te treden voor publiek. Dat gevoel heb je als influencer vaak ook en dat kan best zwaar zijn.
3.Je brengt veel tijd online door
Ook moet je constant bereikbaar zijn en veel contact onderhouden met volgers. Als je zoveel tijd online doorbrengt heeft dit ook gevolgen voor je digitale balans.
Wees je dus ook bewust van de minder leuke kanten.
Is het je droom om influencer te worden? Op influencerregels.nl kun je een certificaat scoren, waarmee je laat zien dat je op de hoogte bent van alle regels!
4 tips om je niet te laten beïnvloeden
Wil jij zelf bepalen of je beïnvloed wordt? Dit is waar je op kunt letten:
- Sociale media platforms leren van je eerdere zoekopdrachten. De video’s en posts die je aangeraden krijgt passen daarom vooral bij waar jij sowieso al naar zoekt. Zoek daarom gericht naar andere filmpjes en geef ook aan als je een filmpje niet (meer) in jouw ‘feed’ wil zien
- Stel jezelf de vraag: kan het zijn dat de influencer betaald is om iets te zeggen of te doen?
- Is wat iemand zegt een mening of een feit? En laat diegene misschien informatie weg?
- Kom je in de verleiding om iets te kopen? Doe dan eerst zelf onderzoek. Is het een betrouwbaar product? Zou je dit ook kopen als je favoriete influencer het niet gebruikt? Heb je het echt nodig?
Vragen die je samen of alleen kunt beantwoorden
Welke rol hebben influencers in jouw leven? Ga erover in gesprek! Je kan deze vragen beantwoorden, in je eentje of met je vrienden, ouders of klasgenoten:
- Zou jij, als je influencer bent, reclame maken voor producten? Zijn er bepaalde producten waar je echt geen reclame voor zou willen maken?
- Influencers vinden het soms lastig dat hun volgers hen als vrienden zien, wat vind jij hiervan?
- Heeft een influencer jou wel eens positief beïnvloed? Kun je een voorbeeld noemen?
- Heb je weleens iets gekocht of gedaan omdat een influencer dat had of deed?
- Lijkt het jou leuk om influencers te zijn? Waarom wel of niet?
- Kan jij een voorbeeld bedenken van een influencer die iets mooier maakte dan het was? Vond je dat erg?
- Welke tip zou je jouw favoriete influencer nog willen meegeven en waarom?