Leuke dingen online

Vloggen

Wil jij een bekende YouTuber worden? Je leven delen met duizenden volgers, hen inspireren en er misschien zelfs geld mee verdienen? Als vlogger houd je je bezig met filmen, monteren en presenteren. Heel creatief dus! Maar vloggen is méér dan alleen goede video’s maken.

Een mediawijze YouTuber weet ook veel over privacy, imago en gevaarlijke pranks.

YouTube

Wat moet je weten over YouTube?

10 mediawijze tips voor een carrière als YouTuber

Als je geld kunt verdienen met het maken YouTube-filmpjes heb je een geweldig beroep. Maar hoe doe je dat? Je moet eerst een goed verhaal en veel abonnees hebben. YouTuben is best hard werken.

Dit zijn 10 dingen die je moet weten over YouTube.

1. Praat eerst met je ouders

Het is belangrijk dat je ouders weten wat je online doet. Zij moeten het goed vinden dat jij jezelf filmt. Vertel ze dus over je plannen. Lees eerst onze andere 9 tips, want dan zien ze dat je goed bent voorbereid.

Vinden ze het niet goed? Geef je droom niet op. De meeste kinderen hebben ontzettend veel plezier in het maken van filmpjes. Blijf dus gewoon toffe video’s maken, je kunt ze alleen niet online zetten.

2. Kies één onderwerp dat goed bij je past

Vloggen betekent dat je iets te vertellen hebt. Andere mensen moeten een reden hebben om op jouw kanaal te abonneren. Ben je dol op koken? Kun je gamen als de beste? Weet je alles van make-up, kleding of voetbal? Ben je een kei in het uitleggen van wiskunde in begrijpelijke taal? Kies één onderwerp dat heel goed bij jouw past.

Behalve het onderwerp verzin je ook een format. Dat is de vorm waarin je je verhaal giet. Zoals de top10-video’s van Dylan Haegens.

3. Het kost veel tijd

Eén vraag die je ouders zeker gaan stellen: hoe ga je YouTuben combineren met schoolwerk? Het is dus slim om daar alvast over na te denken. Het kost namelijk veel tijd om een goede video te bedenken, te maken en te monteren. Een vlog draait om de storyline, dus een verhaal met een pakkend begin, een spannende opbouw, een hoogtepunt en een afsluiting. Je denkt na over wat je gaat zeggen, en wat je gaat doen, over de achtergrond en je gaat zorgen dat je het juiste licht hebt en de juiste kleding draagt.

Daarna moet je monteren. Ondertitels bedenken. Muziek uitzoeken. Thumbnail maken. Video uploaden. Bekende vloggers hebben daarom vaak een team van camera- en lichtmensen en assistenten die ze hiermee helpen.

Meer weten? Bekijk de video ‘Hoe word je bekend op YouTube’ hiernaast maar eens.

4. Welke persoonlijke informatie wil je delen?

Als je je hele leven filmt en op internet zet, deel je behoorlijk wat persoonlijke informatie. Je laat bijvoorbeeld je huis of je slaapkamer zien. Wil je dat wel? En wat vinden je ouders daarvan?

Ook worden familie, vrienden, schoolgenoten en voorbijgangers vaak gefilmd in vlogs. Willen zij dat wel? Respecteer hun privacy.

Iets om over na te denken dus. Wees voorzichtig en bescherm jezelf online.

5. Hoe ver mag je gaan voor de likes?

Soms lopen pranks en challenges uit de hand. In prankvideo’s wordt bijvoorbeeld iemand beetgenomen of voor schut gezet. Voor de makers vaak heel grappig. Maar vindt de tegenpartij het ook leuk? Er zijn ook video’s waarin gevaarlijke dingen worden gedaan. Bijvoorbeeld springen op een rijdende trein.

Bedenk dit: als je zelf video’s maakt, wil je in de toekomst ook nog populair op YouTube blijven! Dus bedenk vooraf waar jouw grenzen liggen. Wat zou jij nooit online doen?

YouTube heeft zelfs regels opgesteld waar je je aan moet houden. Die heten de Community Richtlijnen. Lees ze, en hou je eraan.

Stel jezelf deze vragen…

  • Wat moet een goede vlogger allemaal kunnen?
  • Als jij vlogger zou zijn, wat zou je dan zeker niet filmen en op YouTube zetten?
  • Volwassenen klagen weleens dat vloggers grof zijn. Ze schelden bijvoorbeeld. Vind je dat volwassenen gelijk hebben? Wanneer maakt een vlogger het voor jou te bont?
  • Is een grap ook leuk als niet alle partijen erom kunnen lachen?
  • Hoe kun je wel op een respectvolle manier humoristische filmpjes maken?

6. Laat je niet gek maken

De meeste vloggers plaatsen op een vaste dag in de week een nieuwe video. Doe je dat niet, kun je volgers verliezen en krijg je flink wat commentaar. De grote vloggers maken zelfs twee video’s per dag! En dat kan stress geven omdat je het gevoel hebt dat een nieuwe vlog móet maken.

Als je geld gaat verdienen met je vlogs, betekent dat ook dat je niet meer zelf kunt bepalen wanneer je vlogt en wanneer niet: je maakt afspraken die in contracten worden vastgelegd. Daarover meer bij punt 10.

7. Niet zomaar muziek van internet kopiëren

Het is verboden om zomaar muziek van internet te downloaden en in jouw video’s te gebruiken. Dat heeft te maken met auteursrecht. Om de
muziek te gebruiken, heb je eerst toestemming nodig van de makers van de muziek.

In de YouTube Audio Library vind je nummers die je gratis mag downloaden en gebruiken.

8. Trek je niets aan van haatreacties

Als vlogger moet je een behoorlijk dikke huid hebben. Bijna alle vloggers krijgen namelijk haatreacties, hoe goed je ook bent.

Hierover kun je meer lezen bij online omgangsvormen. Daar staan ook filmpjes waarin bekende vloggers uitleggen hoe zij omgaan met haatreacties.

9. Om geld te kunnen verdienen, zijn YouTubers niet altijd eerlijk

Dé manier om geld te verdienen met YouTube is zorgen voor volgers. Hoe meer volgers, hoe meer geld je krijgt voor advertenties. Per 1000 views kun je tussen de € 0,20 en € 5,00 verdienen op YouTube. De echte succesvolle YouTubers hebben deals met bedrijven of merken. Ze krijgen dan veel geld om reclame te maken voor dat bedrijf. En als je ergens geld voor krijgt, meen je soms niet wat je zegt. Je zegt het alleen maar voor het geld.

Er zijn 4 manieren om geld te verdienen op YouTube:

  • Advertenties
  • Meedoen aan een campagne (dan ben je een influencer)
  • Reclame maken in jouw video’s
  • Merchandise, zoals kleding en boeken met jouw naam en logo erop

10. Zorg dat jíj het leuk blijft vinden

Als je echt succesvol wordt op YouTube, krijg je een contract bij een multi channel network (MCN). Dat is een talentbureau voor online videomakers.

Het voordeel: je bent ontdekt en gaat geld verdienen! Het nadeel: zij gaan zich bemoeien met de video’s die je maakt. Is dat nog wel zo leuk? Van blogger word je ondernemer.

Doe-opdracht

En nu jij! Pak pen en papier en denk na:

  • Waarover ga je vloggen?
  • Welke vorm van presenteren kies je?
  • Schrijf een script voor je vlog – wat ga je zeggen en wat ga je doen

Doe-opdracht

In de televisieserie De Viral Fabriek gaan nieuwe jonge YouTube-talenten de strijd met elkaar aan onder leiding van bekende YouTubers. Leuk om te kijken, de afleveringen van De Viral Fabriek zitten bomvol leuke tips en inspiratie.

Meer weten?

Kijk eens op onderstaande websites, daar kun je leren om zelf media te maken.

Een film-, televisie- en mediafestival in Amsterdam voor kinderen van 3 tot 14 jaar

Nieuws voor jongeren van 12 t/m 18 jaar

Museum waarin je zelf de wereld van de media kunt ontdekken

EYE filmmuseum

FOAM fotografiemuseum


Voor leraren

Klassikaal met dit thema aan de slag? Module 2 van het lesprogramma Online Masters gaat specifiek over het maken van creatieve content, waaronder vlogs. De module bestaat uit 6 lessen van 45 minuten.

Meer lesmateriaal op het gebied van video’s maken:

Voor ouders

Wil je kind vloggen? Als ouder kun je hierbij ondersteunen. Bijvoorbeeld door ze te helpen om hun vaardigheden verder te ontwikkelen, hun profilering zorgvuldig te kiezen en zich een weg te banen door de vele beschikbare informatie. Praat met elkaar over online imago, de doelen die ze willen bereiken, de waarde van privacy en hun verantwoordelijkheid als maker. Wat laat je van jezelf zien aan de buitenwereld? En wat niet? Wie ben je, wat zijn je sterke kanten en waar sta je voor? Meer voorbeeldvragen om te stellen vind je op mediawijsheid.nl/youtube.

Help hem/haar bij zijn ambities, bijvoorbeeld door hem/haar te wijzen op creatoracademy.youtube.com of een cursus te laten volgen op de Tube School.